Bölüm Başkanının Mesajı

 

Sevgili öğrenci arkadaşlarım,

Artan dünya nüfusu ve şehirleşme ile beraber gıda talebindeki artış, açlık tehlikesi ve toplumlarda sürdürebilir gıda güvenliğinin sağlanması kaygısı, sağlıklı beslenme ve kaliteli ve güvenilir gıdaya ulaşmada yaşanan sorunlar, gıda ticaretinin önem kazanması GIDA konusunu küresel ölçekte geleceğin en stratejik konularından biri haline getirmiştir. Bu yüzden Gıda Mühendisliği de geleceğin meslekleri arasında gösterilmektedir. Gıda güvenliğinin önemi SARS-CoV-2 virüsünün yol açtığı Covid-19 salgınında da ortaya çıkmıştır. 

Gıda Mühendisliği Bölümü Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun 22/03/2022 tarihinde aldığı karar gereğince Ziraat Fakültesi bünyesinden Mühendislik Fakültesi bünyesine aktarılmıştır. Böylece, Bölümümüz 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılından itibaren Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü olarak öğrenci alacaktır.

Gıda Mühendisliği Bölümü Lisans Programımız, “Avrupa Mühendislik Eğitimi Akreditasyon Ağı (ENAEE - European Network for Accreditation of Engineering Education)” ve “Washington Accord” üyesi olan Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MÜDEK) tarafından 30.09.2025 tarihine kadar akredite olmuştur.

Gıda Mühendisliği Bölümü genel olarak gıda hammaddelerinin uygun teknik ve hijyenik koşullarda işlenerek değerlendirilmesi, üretimin optimizasyonu, gıdanın ve işletmenin tasarımı, gıda üretiminde kalite ve güvenilirliğin sağlanması, raf ömrünün uzatılması, atıkların değerlendirilmesi, gıda bileşenleri, gıdanın objektif ve duyusal analiz yöntemleriyle besin değerinin, kalitesinin ve güvenilirliğinin değerlendirilmesi konularında eğitim ve araştırma yapar.

1970 yılında kurulmuş olan bölümümüz kuruluşundan bu yana 1400’ün üzerinde mezun vermiş olup gıda eğitiminde ülkemizin en köklü ve tecrübeli bölümlerinden birisidir. Bölümümüzde alanlarında uzman ve çoğunluğu yurtdışı eğitimli 10 profesör, 1 doçent ve 3 doktor öğretim üyesi olmak üzere 14 öğretim üyesi, 2 Dr. Öğretim elemanı ve 6 araştırma görevlisi bulunmaktadır. Meslekte İngilizcenin günümüzde ve gelecekteki öneminin bilinciyle lisans düzeyinde 1 yıl İngilizce hazırlıktan sonra en az % 30 İngilizce eğitim programı uygulanmaktadır.

 

Öğrencilerimiz Erasmus+ ve Mevlana ve benzeri değişim programlarından yararlanarak 2 yarıyıla kadar yurtdışına eğitim almaktadırlar. Benzer şekilde çok farklı ülkelerden öğrencileri Bölümümüze gelmektedirler.

 

2017-2018 Eğitim-Öğretim yılından itibaren mezun durumunda olan Bölümümüz öğrencileri, 8. Yarıyılını "Gıda Mühendisliğinde Uygulamalı İşyeri Eğitim (İntörn Mühendislik)" kapsamında, 8. Yarıyılda Bölümde ders almayarak, gıda işletmelerinde iş yaşamına doğrudan katılarak eğitim öğretimlerini tamamlamaktadırlar. Böylece mezuniyet aşamasına gelmiş öğrencilerin mesleki bilgi, beceri ve yetkinlikleri artacak ve gıda işletmelerinin ihtiyaçlarına cevap verecek gıda mühendislerinin yetişmesine olanak sağlanmakta ve mezun öğrencilerimiz sanayide daha kolay iş bulmaktadırlar. Ayrıca intörn mühendislik eğitimi, üniversite-sanayi iş birliğinin önemli ölçüde artmasına da katkıda bulunmaktadır. Bölümümüzde temel olarak gıda bilimi, teknolojisi ve mühendislik alanlarında dersler verilmekte ve öğrencilerimize teorik derslerin yanında oldukça geniş uygulama yapma olanakları sunulmaktadır. Bu amaçla, 18 adet analiz, araştırma ve uygulama laboratuvarları hizmet vermektedir. Üretime yönelik kurulmuş olan pilot işletmelerde süt ürünleri, şarap, salamura zeytin, zeytinyağı, reçel, salça, et ürünleri, unlu mamüller üretilmektedir.

Tecrübeli ve dinamik eğitim kadromuzla, güçlü, gelişmiş fiziki ve laboratuvar altyapımızla, yeşil kampüsümüzdeki sosyal, kültürel ve sportif olanaklarımızla sizleri Gıda Mühendisliği Bölümü’nde görmekten büyük mutluluk duyacağız.

 

Prof. Dr. Hüseyin Erten

Bölüm Başkanı