1970 yılında Tarım Ürünleri Teknolojisi kurulmuş olan bölümümüz, 1987 yılında Gıda Bilimi ve Teknolojisi, 1994 yılında ise Gıda Mühendisliği adını almıştır. Gıda Mühendisi unvanı ile ilk mezunlarını 1997 yılında veren bölümümüz ülkemizin en köklü Gıda Mühendisliği bölümlerinden biridir.
Gıda Mühendisliği Bölümü Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun 22/03/2022 tarihinde aldığı karar gereğince Ziraat Fakültesi bünyesinden Mühendislik Fakültesi bünyesine aktarılmıştır. Böylece, Bölümümüz 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılından itibaren Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü olarak öğrenci alacaktır.
Bölümümüz lisans eğitiminde, 1 yıl İngilizce hazırlıktan sonra en az %30 İngilizce eğitim programı uygulanmaktadır.
2017-2018 Eğitim-Öğretim yılından itibaren mezun durumunda olan Bölümümüz öğrencileri, bölümde ders almayarak, 8. Yarıyıllarını "Gıda Mühendisliğinde Uygulamalı İşyeri Eğitim (GMİS; İntörn Mühendislik)" kapsamında gıda işletmelerinde tamamlamaktadırlar. Böylece, öğrencilerimiz bu uygulama sayesinde intörn mühendislik yaptıkları işletmelerde Gıda Mühendisi olarak işe de girmektedirler. Bu kapsamda Çukurova Üniversitesi ile Adana Sanayi Odası arasında “Gıda Mühendisliğinde Uygulamalı Mesleki Eğitimi” protokolü imzalanmıştır.
Gıda Mühendisliği Bölümü Lisans Programımız, “Avrupa Mühendislik Eğitimi Akreditasyon Ağı (ENAEE - European Network for Accreditation of Engineering Education)” ve “Washington Accord” üyesi olan Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MÜDEK) tarafından 30.09.2025 tarihine kadar akredite olmuştur.
MÜDEK, Avrupa Mühendislik Eğitimi Akreditasyon Ağı adlı kuruluşun bir üyesi olarak, EUR-ACE Etiketi (EUR-ACE Label) verme yetkisine sahiptir. EUR-ACE, Avrupa'da ve yurtdışında yüksek kaliteli mühendislik lisans programlarını tanımlayan bir dizi standart ortaya koyan bir çerçeve ve akreditasyon sistemidir. EUR-ACE etiketi, yetkili bir kuruluş tarafından, akredite ettiği her mühendislik programı için ilgili yükseköğretim kurumuna verilen bir sertifikadır. MÜDEK, aynı zamanda International Engineering Alliance (IEA) şemsiyesi altındaki çok taraflı akreditasyon tanıma anlaşması olan Washington Accord (WA)’un imzacısı (üye)’dır.
Lisans ve lisansüstü öğrencilerimiz Erasmus+ ve Mevlana gibi farklı değişim programlarından yararlanarak eğitim öğretim amacıyla yurtdışına gönderilmektedir. Benzer şekilde çok farklı ülkelerden lisans ve lisansüstü öğrencileri Bölümümüze eğitim-öğretim ve araştırma yapmak için gelmektedirler.
Gıda Mühendisliği Bölümü genel olarak gıda hammaddelerinin uygun teknik ve hijyenik koşullarda işlenerek değerlendirilmesi, üretimin optimizasyonu, proses tasarımı, gıda üretiminde kalite ve güvenilirliğin sağlanması, raf ömrünün uzatılması, atıkların değerlendirilmesi, gıda bileşenleri, gıdanın objektif ve duyusal analiz yöntemleriyle besin değerinin, kalitesinin ve güvenilirliğinin değerlendirilmesi konularında eğitim ve araştırmalar yapmaktadır. Bölümümüzde temel olarak gıda bilimi, teknolojisi ve mühendislik alanlarında dersler verilmekte ve öğrencilerimize teorik derslerin yanında oldukça geniş uygulama yapma olanakları sunulmaktadır.
Gıda Mühendisliği Bölümünde eğitim-öğretimin temel amacı, gıda sanayindeki gelişmeleri yakından izleyerek, öğrencilere gerekli bilgi ve becerileri kazandırmak, teknik ve sosyal yönden yeterli yapabilme ve sonuç alabilme yeteneğine sahip, mezun olduğunda mesleğini seven gıda mühendisleri yetiştirmektir.
Bölümümüz Lisans Tanıtım videoları için tıklayınız.
Tanıtım Linki 2
Anabilim Dalımız Lisansüstü Tanıtım videosu için tıklayınız.